Rahan säästäminen voi monista kuulostaa ikävältä velvollisuudelta ja siltä, että kaikesta mukavasta elämässä joutuu luopumaan. Näin ei kuitenkaan todellakaan tarvitse olla! Kun laittaa säännöllisesti sivuun jonkinlaisen summan ja tekee viisaita valintoja arkipäiväisessä elämässä, voi huomaamattaan säästää suuriakin summia.
Tässä on esimerkiksi 20 oivaa vinkkiä siihen, kuinka säästöpossun saa pullistelemaan.

 1. Maksa kaikkein kallein laina, lasku tai muu kulu ensimmäisenä ja etene seuraavaksi kalleimpaan jne. Jos sinulla on joka kuukausi maksettavana vaikkapa asuntolainan lyhennys, joka on menoistasi kaikkein suurin, aloita laskujen maksaminen tuosta kulusta.
 2. Tankkaa kylmäasemilla. Vaikka saattaisi tuntua kätevältä tankata samalla, kun käy tekemässä pienet ruokaostokset, saattaa polttoaine olla kylmäasemalla edullisempaa – ja usein onkin.
 3. Mieti, missä huollatat autosi. Uusien autojen kohdalla ohjekirjan neuvoja merkkihuollon käyttämisestä kannattaa toki noudattaa, mutta vanhemman auton kohdalla saattaa säästää jokusen satasenkin, jos merkkihuollon sijaan kääntyy paikallisen autokorjaajan puoleen
 4. Jos sinulla vielä on lankapuhelin, nyt on korkea aika hankkiutua eroon siitä ja sen aiheuttamista kuluista.
 5. Tee aina ennen ruokakauppaan menoa ostoslista ja noudata sitä. Näin karsit selvästi turhaa rahanmenoa, joka heräteostoksista koituu.
 6. Karsi noutoruoasta ja ulkona syömisestä. Ruoanlaitto ei ehkä aina houkuta, mutta noutoruoka tai vaikka pizzan tilaaminen saattaa pidemmän päälle syödä aimo loven lompakkoon. Ja voihan pizzaa tehdä kotonakin, se voi jopa olla varsin hauskaa puuhaa!
 7. Valitse ruokakaupassa kaupan oman merkin tuotteita – tiesithän, että usein niitä valmistetaan samoissa tehtaissa kuin kalliimpienkin merkkien ja jotkut jopa maistuvat paremmilta.
 8. Vertaile hintoja ennen ostoksen tekemistä ja muista, että netistä tilaamalla saattaa saada tuotteita vielä edullisemmin – muista vain tarkastaa toimitusmaksun suuruus ennen tilaamista.
 9. Myy tarpeettomat tuotteet, kuten hyväkuntoiset vaatteet tai huonekalut Facebookin kirpputoriryhmissä tai jossakin netistä löytyvässä osto ja myynti -palvelussa.
 10. Vaihda vakuutusyhtiötä, se ei ole niin hankalaa kuin kuvittelet. Vertaile hintoja ja valitse tarpeisiisi nähden edullisin – ota yhteyttä uuteen mahdolliseen vakuutusyhtiöön ja he tekevät melkeinpä kaiken vakuutusyhtiön vaihtoon liittyen puolestasi.
 11. Matkustaessasi varaa lennot mahdollisimman ajoissa ja mieluiten tietysti halpalentoyhtiöltä. Vertaile hintoja netissä myös lentojen kohdalla!
 12. Pyöräile tai kävele – se on ilmaista ja samalla saa liikuntaa sekä raitista ilmaa!
 13. Jos et käytä salikorttiasi, sano se irti. Haluatko todella maksaa monta kymppiä käydäksesi kuntosalilla tai jumpassa kerran-pari kuukauden aikana?
 14. Käy kirjastossa. Kirjastosta voit lainata kirjoja, joita et kuitenkaan lue kuin kerran ja siellä voit lukea myös sanomalehteä, joten sitäkään ei tarvitse tilata kotiin.
 15. Osta vaatteet ja kengät alennuksesta. Aina kesäisin ja alkuvuodesta kaupat ovat täynnä alennuksia. Et ehkä saa saman sesongin tuotteita, mutta osta tulevaisuutta silmällä pitäen, niin voit saada aikaan huikeitakin säästöjä.
 16. Lopeta lottoaminen ja siirrä lottoon viikoittain kuluva summa säästötilille.
 17. Älä ota erillisiä vakuutuksia tai takuita kodinkoneisiin. Usein elektroniikkaliikkeet tarjoavat tällaisia, mutta suurimmaksi osaksi ne koituvat vain kuluksi, varsinkin jos tuotteessa jo on jonkinlainen perustakuu.
 18. Irtisano käyttämätön kanavapaketti. Katsotko tv:stä vain muutamaa kanavaa, mutta maksat kuitenkin koko tarjonnasta? Miksi?
 19. Säästä sähkössä. Tämä onnistuu muun muassa hankkimalla virransäästölamppuja ja sammuttamalla laitteet kokonaan, ei siis vain stand-by-tilaan vaan kokonaan sammuksiin.
 20. Älä maksa turhaan pankkipalveluistasi. Vertaile pankkeja – joissakin pienemmissä pankeissa saatat saada melkeinpä kaiken ilman erillisiä palvelumaksuja.