Tervetuloa tutustumaan Suomen ehkä parhaimpaan laina-oppaaseen pienille ja keskisuurille lainoille. Täältä löydät lainantarjoajien vertailuja ja arvioita, samoin kuin lainanottajien luokituksia. Ja paljon muuta!

Yritys Määrä Kesto Aukioloajat Lainavaatimukset Lainan tyyppi Luottotiedot Joustoluotto
Lainasto 100 - 3.000€ 2 - 47 kuukautta Arkisin 10:00-16:00 Matala vaatimustaso Pikavippi Asiakastieto Oy
Bisnode
Ei
Ferratum 100 - 4.000€ 2 viikkoa - 54 kuukautta Arkisin 09:00-17:00 Matala vaatimustaso Pikavippi - Ei
iRaha 25 - 2.000€ 1 viikko - 3 kuukautta Arkisin 07:00-23:00 - Pikavippi - Ei
Vippi 100 - 2.000€ 3 - 88 kuukautta Ma-su 00:00-24:00 Keskisuuri vaatimustaso Pikavippi - Ei
Cashday 25 - 2.000€ 1 - 3 kuukautta Arkisin 07:00-23:00 - Pikavippi - Ei
Tarvitsetko suuremman lainan? Vakuudeton laina asti 50.000€ »

Etusivu – Esittelyssä pikavippi

Pikavipit, joita voidaan kutsua myös pikalainoiksi, ovat lyhyelle aikavälille otettavia lainoja, joilla yleensä rahoitetaan pieniä yllättäviä hankintoja. Pikavipit tulivat tunnetuksi 2000-luvun alussa, kun niitä saattoi hakea tekstiviestitse varsin helposti. Nykyään pikavippejä haetaan pääsääntöisesti verkkohakemusten kautta ja niille on asetettu laissa tiettyjä vaatimuksia ja rajoitteita korkojen suhteen.

pdlenders_tablet

Pikavippien suuruus ja laina-aika

Pikavippejä otetaan pääsääntöisesti lyhyelle aikavälille, jopa vain muutamiksi päiviksi. Tästä juontaa juurensa myös joissakin maissa tällaisista rahoitusvaihtoehdoista käytettävä ilmaisu ”payday loan”, joka tarkoittaa palkkapäivän lainaa. Laina siis otetaan pari päivää ennen kuin palkkasumma kolahtaa tilille ja maksetaan pois saman tien, kun palkka saapuu.

Joistakin rahoituslaitoksista tai joiltakin lainantarjoajilta pikavippiä saa jopa kuukauden tai useammankin maksuajalla, mutta usein tällaisten pienlainojen takaisinmaksuaika on viikon-parin verran, joskus jopa lyhyempikin. Lainasummat, kuten laina-ajatkin, pikavippien kohdalla ovat varsin vaihteleva. Pienimmillään summa voi olla vain muutamia kymmeniä euroja, mutta suurimmillaan summa voi nousta jopa joihinkin tuhansiin.

Milloin pikavippiä tarvitaan?

Pikavippi-sanalla saattaa olla negatiivinen kaiku, sillä ilmiö sai varsin paljon ikävääkin huomiota pienlainojen tarjoajien aloitettua toimintansa Suomessa 2000-luvun alussa. Tosiasia kuitenkin on, etteivät nykyaikaiset, lain puitteissa toimivat lainantarjoajat yritä huijata asiakkaitaan, sillä heidän velvollisuutensa on asettaa kaikki tarjoamistaan vipeistä koituvat kulut asiakkaiden näkyville jo ennen lainan hakemista.

Tilanteita, joissa pikavippi voi tuoda apua, on monenlaisia. Ei siis mikään ihme, että useilla pikavippejä tarjoavilla yrityksillä on vuodessa useita satojakin tuhansia asiakkaita! Monet saattavat tarvita hetkellistä apua, jotta saavat ostettua ruokaa tai vaikkapa maksettua sähkölaskunsa, jotta palvelua ei katkaista. Tällaisissa tilanteissa pikavippi on nopea ja helppo apu, eikä aiheuta ongelmia, jos sen maksaa pois saman tien, kun vipin ottanut asiakas saa rahaa tililleen.

Erilaisia pikavippipalveluja

Pikavippejä voi hakea monenlaisista palveluista, joille kaikille yhteistä on kuitenkin se, että hakeminen tapahtuu pääasiassa verkon kautta. Hakija valitsee haluamansa palvelun ja täyttää lainahakemuksen sivustolla, jonka jälkeen saa luottopäätöksen varsin nopeasti. Hyväksytyn luottopäätöksen jälkeen lainasummankin saa useimmiten varsin nopeasti tililleen.

Kuten sanottua, löytyy netin syövereistä monenlaisia pikavippipalveluja. On olemassa vain ja ainoastaan pikavippejä tarjoavia yrityksiä, mutta myös monia muita rahoitustuotteita tarjoavia palveluja. Joillakin yrityksillä on valikoimissaan myös sijoitustuotteita. Nykyään useat pikavippien tarjoajat tuovat asiakkailleen mahdollisuuden hakea myös joustoluottoa tai muuta vastaavaa luottotuotetta, jossa myönnettyä luottoa ei nosteta kerralla, vaan aina tarvittaessa. Käytettyä luottoa maksetaan sitten takaisin kuukausittaisella laskulla.

Pikavipit ja Suomen lainsäädäntö

Suomen lainsäädäntö on tiukentunut pikavippien osalta varsin paljon vuosien saatossa. Nykyään laki rajoittaa vippien myöntämistä öisin, eikä niitä ole vuoden 2010 jälkeen saanut myöntää myöskään tunnistamattomille asiakkaille. Kaikkien pikavippejä myöntävien yritysten tulee olla aluehallintoviraston rekisteröimiä, sekä rekisteröitynyt luotonantajarekisteriin.

Nykyään, ja aina vuodesta 2013 lähtien, pikavippejä myöntävien yritysten on tullut selvittää asiakkaidensa maksukyky ennen luoton myöntämistä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että pikavippien tarjoajat tarkistavat muun muassa asiakkaan tulot ja vaativat usein myös joitakin liitteitä, kuten palkkatositteita, pikavippihakemuksen liitteeksi. Eikä pikavippejä myönnetä, jos asiakkaalta löytyy luottohäiriömerkintöjä.

Kaiken kaikkiaan voidaan siis sanoa, että jopa aivan muutamien vuosien sisällä pikavippien myöntöperusteet kiristyivät varsin mittavasti. Luotonhakuprosessi tuli ehkä hiukan monimutkaisemmaksi, mutta tästä on hyötyä myös mahdolliselle asiakkaalle itselleen.

Yhteenveto

Pikavippi on siis nopeasti haettavissa oleva laina, joka usein maksetaan myös varsin nopeasti takaisin. Lainasumma osuu useimmiten muutaman kymmenen euron ja noin tuhannen euron väliin, toki poikkeuksiakin saattaa olla. Pikavipin – tai pikalainan – hakeminen tapahtuu netistä löytyvällä hakulomakkeella ja lainapäätöksen saa varsin pian hakemuksen lähettämisestä.

Pikavippi voi olla oiva apu hetkelliseen rahantarpeeseen ja toimia erinomaisena puskurina vastuulliselle rahankäyttäjälle.