Uni palauttaa kehon päivän rasituksista ja antaa lihaksillesi tarvittavaa lepoa uutta päivää varten. Nukkuminen on tietysti lepoa myös mielelle ja yön yli nukkuminen ei olekaan mitään huuhaa uskomusta, vaan saattaa todella virkistää aivoja ja saada ajattelemaan asioista eri tavalla. Jokainen meistä tarvitsee hiukan eri määrän unta, mutta nukkuminen itsessään on kuitenkin kaikille tarpeellista.
Väsyneenä ihminen ei pysty keskittymään kunnolla, eikä saa kaikkea tehoa irti esimerkiksi työssään tai vaikkapa harrastuksissaan. Jos kehoaan käyttää työnään – kuten vaikkapa huippu-urheilija tai tanssija – korostuu levon merkitys entisestään, mutta kyllä ihan tavallinenkin ihminen helposti huomaa liian vähiin jääneen unen vaikutukset kehossaan. Väsymys saa tekemään myös monenlaisia omalle keholle huonoja valintoja, kuten liiallista rasvan tai sokerin kulutusta.
Unettomuus on hankala vaiva, eivätkä sen hoitamiseen välttämättä kotikonstit auta. Jokainen nukkuja kokee kuitenkin varmasti ainakin silloin tällöin vaikeuksia nukahtaa tai pysyä unessa. Voi myös olla, ettei kunnollisten yöunien jälkeenkään olo ole tarpeeksi levännyt. Nyt käymmekin läpi neljä vinkkiä, joiden avulla unen laatua voi parantaa ja näin omaa lepoaikaansakin saa laadukkaammaksi.

1. Löydä unirytmisi

Oman unirytmin löytämiseen kannattaa panostaa, sillä se tuo parhaan mahdollisen unenlaadun. Vaikka unirytmi ja sen löytäminen saattavat kuulostaa hankalilta, ei näin kuitenkaan ole. Aloita sillä, että kuuntelet ja tunnustelet kehossasi, mihin aikaan illasta tunnet itsesi väsyneimmäksi. Kun tämä tunne tulee, mene hetkeksi pitkällesi ja jos se tosiaan on oman unirytmisi mukainen aika nukahtaa, ei nukahtamisessa mene kauaakaan. Toimi samaan tyyliin heräämisen kanssa, eli tunnustele, mihin aikaan olet kaikkein virkeimmilläsi.

2. Älä sekoita unirytmiäsi

Kun olet löytänyt unirytmisi, pysyttele siinä. Unirytmin rikkominen voi aiheuttaa pidempää väsymystä tai jopa univaikeuksia. Pyri siis pitämään kiinni parhaasta nukkumaanmenoajastasi ja aamuherätyksesi ajankohdasta, myös viikonloppuisin tai loma-aikoina. Toki joskus on tilanteita, kun näissä joutuu joustamaan, mutta pyri palaamaan nopeasti takaisin rytmiin.

3. Luo iltarutiini

Kaksi ensimmäistä askelta ovat jo erinomaiset askelet parempaan uneen. Jos kuitenkin haluat maksimoida niiden tehon, kannattaa ottaa iltarutiini osaksi omaa päivää. Tässä muutamia vinkkejä, joiden avulla ilta kääntyy yöksi ja uni tulee mukavasti.

  • Minimoi makuuhuoneeseesi pääsevä valo esimerkiksi pimennysverholla
  • Varmista, että makuuhuoneesi on viileä
  • Hanki sänky, joka sopii juuri sinulle
  • Käytä sänkyä pelkästään nukkumiseen. Voit lukea kirjaa tai katsoa tv:tä sohvallakin
  • Meditoi minuutti tai pari ennen nukahtamista

4. Huolehdi yleisestä hyvinvoinnistasi

Jos et voi hyvin, et myöskään todennäköisesti nuku hyvin. Jos sinulla ei useinkaan ole aikaa itsellesi tai edes ystävillesi, ei hyvää unta välttämättä ole helppoa saavuttaa. Myös liikunta ja ruokavalio ovat suuressa osassa, kun tavoitellaan hyvää unta. Kannattaa myös muistaa muutama hyvä vinkki, joilla unenlaatua saa myös parannettua.

  • Älä juo ylen määrin kofeiinipitoisia juomia ainakaan enää iltapäivällä ja illalla.
  • Lopeta tupakointi
  • Älä juo liikaa nesteitä ilta-aikaan
  • Älä syö suurta ateriaa juuri ennen nukkumaan menoa. Pieni iltapala saattaa kuitenkin hyvinkin auttaa unen saamisessa.
  • Älä juo alkoholia juuri ennen nukahtamista. Hyvä olisi pitää jokusen tunnin väli viimeisen drinkin ja nukkumaan menon välillä.