Kun rahaa päättää alkaa säästämään ja saa ehkä jo jonkin suuruisen summan säästettyä, voi olla viisasta miettiä, mihin tämän säästetyn summan ja tulevaisuudessa karttuvat säästöt kannattaa sijoittaa. Säästötili on toki oiva vaihtoehto lyhytaikaiseen, pienempien summien säilytykseen, mutta suuremmat säästöt ainakin nykyisellä, hyvin matalalla korkotasolla, kannattaa laittaa poikimaan. Totuushan kuitenkin on se, että jos kaiken säästönsä jättää inflaation nakerrettavaksi tilille, putoaa sen arvo pikkuhiljaa ja vie näin osin pohjan säästämiseltä.
Käydäänpä sitten erilaisten vaihtoehtojen kimppuun; mihin raha olisi turvallisinta sijoittaa?

Tilisäästäminen

Tilisäästämiseen on olemassa monia muotoja ja monille säästötileillekin on olemassa erilaisia korkoja. Varsinaiselle käyttötilille rahaa ei kannata säästää, eikä nollan tuntumassa liikkuvalla korolla varustetulle tilille säästäminenkään pidemmän päälle kannata. ASP-tili tai vaikkapa määräaikaistalletus voi kuitenkin kasvattaa tilillä olevaa summaa ja näin säästäjän varallisuutta – ASP-tili toki sillä olevan rahan avulla ostettavan ensiasunnon avulla. Korkovaihtoehtoja kannattaa toki myös tarkastella, mutta kun esimerkiksi Euribor on matalalla, ei juuri mikään rahoituslaitos pysty pompauttamaan tilikorkoja huippulukemiin, yleinen korkotilanne vaikuttaa siis tähän.
Tilisäästämisessä on toki se hyvä puoli, että pankkitalletusten niin kutsuttu talletussuoja yltää aina 100 000 euroon asti, jolloin mitä tahansa pankille tapahtuukin, ovat asiakkaan varat suojassa aina tuohon summaan asti.

Rahastosijoittaminen

Rahastoihin voi sijoittaa varsin monella tapaa ja monella riskillä. Useimmilla pankeilla on tarjota varsin yksinkertaisia, vaivattomia sekä melko turvallisiakin ratkaisuja rahastosijoittamiseen, vaikka toki suuremmalla riskillä löytyy rahastoja. Turvallisuus on tietysti aina kolikon kääntöpuoli tuotolle, eli periaatteena voi pitää sitä, että turvallisempi rahasto tuo pienemmät tuottomahdollisuudet kuin riskisempi. Toisaalta, pienenkin riskin rahasto voi olla rahan inflaatiolta suojaamisen kannalta varsin näppärä vaihtoehto. Ja hyvin hoidettuina rahastot usein ovat turvallisia sijoitusvaihtoehtoja.

Osakesijoittaminen

Jos rahan turvallisella sijoittamisella ajattelee suurinta mahdollista tuottoa, voi osakkeiden hankkiminen olla oikea vaihtoehto. Mutta jos yritysmaailman kiemuroiden jatkuva seuraaminen ei kiinnosta tai siihen ei ole aikaa, eikä hommaan halua palkata ammattilaista, ovat osakkeet melkoisen hankala sijoittamisen muoto. Toki osakkeissakin on hiukan turvallisempia vaihtoehtoja, mutta pääpiirteissään tämä sijoitusvaihtoehto ei ole se kaikkein turvallisin – perinteisessä mielessä.

Asuntoon sijoittaminen

Mitä jos rahaa on päässyt kertymään mukava summa ja sen haluaisi suojata inflaatiolta? Asuntoon tai muuhun kiinteistöön sijoittaminen voi olla tällöin hyvä vaihtoehto, sillä asunnoissa arvon menetys on varsin pientä ja rahakin on mukavasti suojattu inflaatiolta. Raha ei ole ehkä kaikkein helpoiten realisoitavissa, mutta toisaalta esimerkiksi vuokrattuna se voi tuottaa pääomatuloakin. Jos siis ostaa asunnon puhtaasti sijoitustarkoitukseen eikä omaksi asumuksekseen, kannattaa tietenkin ennen ostoa vilkuilla vuokramarkkinoita ja pohtia ainakin sijaintia.
Sijoittamisesta puhuttaessa on otettava huomioon kaksi seikkaa, tuotto sekä turvallisuus. Lähinnä näistä kannattaa pohtia sitä, miten itse näihin suhtautuu. Jos haluaa päästä käsiksi suurempiin tuottoihin, on pakko joustaa turvallisuudesta hiukan. Pienellä tilikorolla kun rahasumma ei paljon pitkälläkään aikavälillä kasva. Omien rahojensa ja erityisesti sijoitustensa turvallisuutta saa toki parannettua hajauttamalla, se on yksi avaintekijä niin osakesalkkua kuin yleisestikin sijoituksia suunniteltaessa.