Säästäminen kannattaa aina, pienelläkin kuukausittaisella summalla voi kasvattaa mukavan puskurirahaston, jolla taas saa katettua yllättäviä menoeriä. Kaikkien kuukausitulot eivät kuitenkaan riitä satojen eurojen säästöön pistämiseen joka kuukausi, vaikka pienistä tuloista säästäminen on aivan yhtä tärkeää. Vaikka säästöön ei voisi siirtää suuria summia, ei se kuitenkaan tarkoita, että säästäminen pitäisi kokonaan unohtaa. Nyt onkin viimeistään oiva hetki alkaa laittaa rahaa sivuun, oli säästämisellä sitten joku tietty kohde tai ei. Alta löydät säästövinkkejä elämäntilainteisiin, joissa tulovirta on pieni.

Laadi budjetti

On tuloja minkä verran tahansa, kannattaa budjetti toki laatia. Erityisen tärkeää se on kuitenkin silloin, kun rahat tulisi saada riittämään ruokaan, asumiseen sekä muihin pakollisiin menoihin – ja sekaan haluaisi vielä mahduttaa säästämisen. Merkitsemällä rahan tulo- ja menoerät, voi helposti myös tutustua omaan talouteensa ja löytää säästämisen paikat. Saattaa olla, että budjettia tekemällä löytyy nopeastikin kohta, josta voi nipistää muutaman kympin kuussa säästämiseen.

Tee automaattiveloitus säästötilille tai muuhun säästämisvaihtoehtoon

Oli säästämisen tapa mikä tahansa, kannattaa laittaa rahaa siirtymään automaattisesti säästöön heti palkan tullen, jolloin säästöön tarkoitettava summa ei edes ehdi houkutella käyttämään itseään.

Karsi take away -tuotteista

Pienituloiset eivät välttämättä muutoinkaan syö ravintolassa jokaista lounastaan, joten tämä ei ole se suurin sudenkuoppa. Mutta esimerkiksi take away -kahvi tai joka-aamuinen muutaman euron smoothie tulee lopulta varsin kalliiksi, vaikkei se siltä vaikuttaisi lyhyellä tähtäimellä. Ostamalla termosmukin ja täyttämällä se kahvilla kotona ja valmistamalla nopeasti mukaan otettavan aamiaisen niin ikään kotikeittiössä kahvilasta haetun sijaan, voi kuukaudenkin aikana säästää jo jokusen euron!

Käytä ruokakauppojen alennukset hyväksi

Jokainen ostaa ruokaa ja jokaisen on siitä myös yleensä mahdollista säästää. Useimmiten kanta-asiakaskorteilla saa mukavia tarjouksia ja niitä hyväksikäyttämällä voikin napata varsin hyviä säästöjä. Voit siis tutkailla nämä tarjoukset vaikkapa kerran viikossa ja napata sieltä sopivimmat. Suunnittele yksi suurempi kerran viikossa, hyödynnä tarjoukset ja kausituotteet, niin ruokakassin hinta saattaa pudota yllättävänkin paljon.

Hanki harvemmin käytettäviä tavaroita yhdessä ystäviesi kanssa

Jos satut asumaan rivitalossa tai omakotitalossa, on hyvinkin mahdollista, että kesäisin ajettavanasi on nurmikko ja talvisin tulee taas lumikola varsin tutuksi. Nämä puuhat ovat sellaisia, joihin tarvitsee ainakin joitakin apuvälineitä, mutta harvapa esimerkiksi nurmikkoaan leikkaa joka ikinen päivä. Tässä voikin olla oiva säästön paikka, sillä tuollaisia harvemmin käytettäviä laitteita voi hankkia kimpassa, jolloin kulut yhtä henkilöä kohti pienenevät. Ja mikäpä estää saman idean toteuttamista missä tahansa suuremmissa hankinnoissa.

Hyötyliikunta

Hyötyliikunta – eli työmatkojen ja muiden liikkuminen polkupyörällä tai kävellen – voi tuoda suuriakin säästöjä. Jos sinulla on auto, harkitse todella sen tarvetta, sillä autosta luopumalla voi saada aikaan huikeitakin säästöjä, erityisesti pienituloisen budjettiin. Myös julkisen liikenteen käyttöä kannattaa miettiä, jos mahdollisuus työmatkaliikuntaan on. Julkisen liikenteen kortin voi hankkia yleensä myös arvon tai matkamäärien mukaan, eikä sitä tarvitsekaan aina hankkia kiinteään kuukausihintaan. Aseta haasteeksi säästää kortille lataamiesi matkojen määrää niin pitkälle kuin pystyt, se tuo säästämiseen hauskuutta.