Uudenvuodenlupauksia on helppo keksiä ja jokainen pystyy pyydettäessä luettelemaan varmasti useammankin lupauksen jonka voisi ensi vuotta ajatellen tehdä. Uudenvuodenlupausten pitäminen on kuitenkin astetta hankalampi homma. Otetaanpa esimerkiksi säännöllisen liikunnan aloittaminen.

Tammikuisin kuntokeskukset ovat täynnä intoa puhkuvia elämäntapojensa muuttajia, mutta jo helmikuun puolessa välissä alkaa innokkaimpienkin treenaajien puhti hiipua. Usein syynä voi olla se, että on aloitettu hiukan liian reippaaseen tahtiin melkein täysin nollasta, eikä keskitytä palautumiseen kunnolla. Ei siis mikään ihme, että homma alkaa maistua puulta nopeasti. Toisena virheenä saattaa olla se, että yrittää muuttaa kaiken kerralla, jolloin haaste saattaa osoittautua nopeasti liian kovaksi.

Uudenvuodenlupausten kohdalla voikin olla järkevää asettaa vain yksi tai kaksi lupausta, jolloin niistä kiinni pitäminen on helpompaa. Tavoitteita toki kannattaa ja pitääkin olla, mutta niitä ei kannata asettaa aivan liian korkeiksi. Näin onnistuminenkin on helpompaa. Alla on listattu muutamia hyviä uudenvuodenlupauksia ja niihin liittyviä vinkkejä.

  • Säästä rahaa
  • Maksa velat
  • Vietä enemmän aikaa kavereiden kanssa
  • Aloita kuntoilu
  • Lopeta tupakointi tai nuuskan käyttäminen

Rahan säästäminen

Rahan säästäminen on yksi suosituimmista uudenvuodenlupauksista ja tämä onkin varmasti useimman lupauslistalla vuosittain. Jos tässä lupauksessa haluaa pysyä, kannattaa ensinäkin asettaa jonkinlainen summatavoite, oli se sitten kesällä koittava etelänmatka tai vain vararahaston kasvattaminen. Tietyn summan säästöön siirtäminen vaikkapa viikoittain on hyvä tapa kasata säästöön suurempiakin summia pienistä puroista. Voit myös asettaa tietyn summan siirtymään automaattisesti vaikkapa säästötilille tai rahastoon kuukausittain, tällöin et edes huomaa säästäväsi!

Velkojen maksu

Rahan säästäminen ja luottojen tai muiden velkojen maksaminen kulkevat käsi kädessä ja liittyväthän nämä asiat varsin kiinteästi toisiinsa. Jos haluat maksaa luottosi ja velkasi, tarvitaan hiukan suunnitelmallisuutta – aivan kuten säästämisessäkin. Aseta tavoite ja luo automaattisia maksuja veloittamaan tililtäsi vaikkapa heti palkkapäivänä, niin et pääse käyttämään rahaa muuhun tarkoitukseen.

Ajan viettäminen kavereiden kanssa

Jokainen varmasti haluaa viettää mahdollisimman paljon aikaa itselle tärkeimpien ihmisten parissa. Aikaa vain ei aina ole käytettävissä niin paljon kuin haluaisi ja helposti ystävien näkemiseen ei olekaan aikaa kuin pari kertaa kuukaudessa. Jos haluaa kasvattaa lempi-ihmistensä parissa vietettyä aikaa, voi sen yhdistää johonkin muihin aktiviteetteihin, kuten vaikkapa kuntoiluun. Toinen vaihtoehto on laskea rimaa hiukan, eikä yrittääkään sulloa kalenteriin täysimittaista päivällistä, vaan vaikkapa puolen tunnin kahvikupillinen aivan tavallisena arkipäivänä saattaa hyvinkin riittää.

Kuntoilun aloittaminen

Tässä tulee ehdottomasti kaikkein suosituin uudenvuodenlupaus! Siitä kiinni pitäminen ei kuitenkaan ole niinkään helppoa, esimerkiksi ajankäytön tai liian kunnianhimoisten tavoitteiden vuoksi. Avainasemassa onkin lupaajan oma ajattelu ja se, että muistaa aloittaa liikunnan lisäämisen vähitellen.

Tupakoinnin tai nuuskaamisen lopettaminen

Tupakoinnin lopettaminen on helpommin sanottu kuin tehty, mutta jokainen pystyy siihen varmasti. Yleensä ikävät vieroitusoireet eivät kestä montaakaan viikkoa ja niistä selviää ajattelemalla vaikkapa sitä rahan säästöä, jonka tämän tavan lopettaminen tuo. Ja toki samalla terveytesi paranee.