Statistina tai avustajana voi hankkia lisäansioita, eikä tarvitse olla edes ammattinäyttelijä! Kuka vaan voi siis napata jokusen setelin avustajana esimerkiksi tv-sarjassa. Nyt onkin aika katsoa, kuinka tämä sitten onnistuu. Jos siis kiinnostuit tästä tavasta hankkia lisäansioita, jatka ihmeessä lukemista!

Tuotantotyyppi

Avustajia tarvitaan esimerkiksi tv-sarjoihin, elokuviin tai vaikkapa musiikkivideoihin. Eikä avustajan rooli välttämättä jää kaikkein pienimmäksi, vaikka usein näitä tarvitaankin enimmäkseen esittämään satunnaisia henkilöitä tai vain luomaan taustajoukkoa.

Joskus joku avustajista saattaa kuitenkin saada jopa repliikin tai kohtauksen, mutta usein elokuvissa tai tv-sarjoissa samoja avustajia käytetään useamman kerran yhden tuotannon aikana. On siis hyvä varautua pidempäänkin avustaja hommaan, jos sellaisen sattuu saamaan.

Mitä avustajalta vaaditaan?

Varsinaista kokemusta näyttelemisestä ei avustajalla tarvitse elokuvissa tai tv-sarjoissakaan olla, mutta luontevuus ja kameran edessä oleminen ovat ominaisuuksia, joita avustajalta tulisi löytyä. Jos piilottelee kameraa vaikkapa väkijoukon takana, tulee ongelmia nopeasti. Usein avustajalta vaaditaan myös kärsivällisyyttä ja ainakin päivän verran aikaa. Kuvaukset voivat olla pitkiä, yhtä kohtausta voidaan kuvata useaan ja taas useaan kertaan, joten avustajan on vain jaksettava ottaa aina uudelleen. Ja vaikka koko päivä kuvattaisiinkin ja tuntuisi, että paljon materiaalia on saatu aikaan, on todellinen tuotos ehkäpä vain parin hassun sekunnin mittainen.

Jos avustajalta vaaditaan vaikkapa tiettyjä vaatteita, ilmoittaa tuotantoyhtiö tämän yleensä ennen kuvauksen alkua, jotta avustaja osaa varautua.

Mistä avustajan töitä löytää?

Avustajan töitä voi löytää nykypäivänä paljonkin internetin kautta. Kannattaa tarkastaa esimerkiksi tv-sarjojen kotisivuja, joilta hakemuksen voi löytää. Avustajien etsimisestä ilmoitetaan ahkerasti myös sosiaalisessa mediassa, joten sitä on hyvä pitää silmällä. Avustajan hommia saattaa löytää myös vaikkapa tuttujen ja kavereiden kautta, joten verkostoituminen kannattaa aina myös avustajan hommia etisessä. Ja jos yhteen tuotantoon pääsee mukaan, voi avustajien tarvetta kysellä muihinkin produktioihin.

Avustajan palkka

Avustajan palkka voi vaihdella paljonkin. Joihinkin tuotantoihin saadaan avustajia melkein ilmaiseksi, mutta yleensä palkkaa kuitenkin saa edes jonkin pienen summan. Tarkkaa tietoa näistä ei oikeastaan ole mistään saatavissa, mutta useimmiten avustajan hommasta voi saada jokusen kympin tai jopa satasen. Toki on aina muistettava, että palkka riippuu monesta tekijästä, eri hommista ja eri tuotannoista saa melkeinpä aina ainakin hiukan erilaista korvausta.

Muut edut rahapalkan lisäksi

Vaikka avustajan hommasta ei saisi suurta rahallista korvausta, voi siitä silti saada mittaamattoman arvokkaan kokemuksen. Esimerkiksi elokuvan avustajat voivat päästä ennakkonäytökseen ja tämä tietysti täysin ilmaiseksi. Ja onpa varmasti mukava yrittää bongata omia kasvoja suurelta ruudulta. Ja parhaista eduista puhutaan myös silloin, jos avustajana ollessa sattuu törmäämään samanhenkisiin muihin avustajiin ja saa näin uusia ystäviäkin!

Avustajana toimiminen voi siis tuoda rahaa, mutta myös muita etuja. Kaikkein helpoin lisäansioiden hankkimiskeino se ei ehkä ole, mutta varmasti yksi hauskimmista ja ikimuistoisimmista.